петък, 16 август 2013 г.

Евакуацията при пожар



Евакуацията при пожар

За жалост в  съвременния свят въпреки достиженията на всичките технологии, се наблюдава тенденция за увеличаване сложността на възникналите пожари, макар и  намаляването на причините за тях.  Като по-съществена причина за това е строителството на обекти , които са с висока етажност и голяма площ, където  пожарът бързо се разпространява във вертикалната и хоризонталната посока, и с   пасивните мерки за защита. Много се затруднява евакуацията на хората и действията на пожарникарите и като неприятни  резултати, освен всичките материални загуби, се дават и значителни човешки жертви. За това е дорбе да има и често да се правят проверка на пожарогасители, тъй като тези неща могат да спасят живот.Добре е да сме информирани, че вече има голям избор на системи за контрол на дим и температура, които  създават пласт без дим над горящия етаж посредством събиране на продуктите на горене в димните камери както и  отстраняването им от самото помещение. Затова  те подобряват условията и позволяват по - безопасната евакуация и спасяването на хора и защитата на имуществото ни .Също така  спомагат за по -  бързите и ефективни действия на органите .  С тези системите за вентилация на дим също така и служат и за отвеждане на остатъчната топлина  като  могат да отстранят горещите газове, които са изпускани от пожара в различните етапи от неговото  развитието .
Определено за  евакуацията е най-ефективното мероприятие за осигуряване безопасността на хората при възникване на пожар е да не се изпада в паника и да се следват инструкциите за такива моменти. За осъществяването на успешната евакуация от всички видове обекти, се предлагат  изработка на евакуационни схеми и планове, кото са съобразени с изискванията на ЕС. Това е задължително з аучилищата и детските градини и по големи сгради където работят хора. Дори в блоковете е дорбе да има.  Може да проверите и къде предлагат проверки на пожарогасител и след изтичането на сроковете да ги занесете там.
Може би ще ви е интересно да научите, че през  далечната 1818 година британският кап.  Джордж Манби е бил създал първия пожарогасител. Той се е състоял предимно от меден съд, който е  под налягане, и е  съдържал гасителен агент.А в днешни дни ,  много години по-късно този подход се използва при произвеждането на всички съвременни пожарогасители, които се състоят главно и основно  от цилиндър, транспортиращ газ,  вентил, гасителен агент.Самото тяло на пожарогасителя е изградено от един цилиндър и вентил, който  се изпълва с определеният  гасителен агент и транспортиращ газ , точно въз основа на този гасителния агент, който е използван при пожарогасенето, пожарогасителите са разпределени в рзлични разновидности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар