неделя, 16 февруари 2014 г.

Стар или нов апартамент

Стигнали сте до етап в живота си, в който се замисляте за свое собствено жилище, но покупката не е толкова лесна колкото изглежда. Като цяло първия въпрос, който се появява е дали да бъде ново строителство или старо строителство. Всеки е чувал, че старото строителство е по-добро, защото по онова време не са пестели материали. Но пък новото си е ново и се предполага, че при покупката поне следващите пет години няма да има нужда от ремонт. А от основен ремонт поне следващите десет години. Нека разгледаме плюсовете и минусите на старото и на новото строителство.

Старо строителство
На първо място тогава наистина не са пестели материал, когато става въпрос за изливане на основата на блока, което е показателно за издръжливостта му при земетресения например. В България рядко има големи земетресения, но все пак се случват и е важно да няма големи поражения след такова преживяване. При старото строителство обаче нямате много опции за промяна на стаите като преместване на холовияъгъл, кухнята или спалнята. Това е така, защото пространствата са се строили и проектирали по-най-лесния начин без разчупеност и това страшно много ограничава както пре проектирането така и вътрешния дизайн. Друго нещо, което е минус е старата електроинсталация и водопровод. Обикновено, когато купувате жилище старо строителство питайте дали щранга е сменен и как стоят нещата с инсталацията. Друг недостатък, който обаче може да е и предимство е, че ако не е ремонтиран апартамента може да го ремонтирате както вие прецените за най-добре и да намалите от продажната цена на апартамента.

Ново строителство

Тук нямате проблем със старата инсталация, тъй като всичко е ново от входната врата до последната интериорна врата. По отношение на пространствената промяна в апартамента ново строителство можете да смените както стаите така и дали да има изобщо интериорна врата между кухнята и трапезарията или хола например, защото стените между тях може да се водят декоративни прегради от итонг.   По отношение на качеството новото строителство може да е обезпокоително, защото се извършва от частни фирми, които разбира се гледат да намалят всеки свой разход като спестяват от материали или професионална работна ръка. Важно е да избирате блока и според строителната фирма, а не само цената и разположението, защото името понякога е гаранция за качество.  Друго предимство на новото строителство е, че ако го купувате на зелено можете вие да си изберете вида дограма, теракота, интериорните врати и други такива неща, а не тепърва да ги сменяте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар