четвъртък, 24 юли 2014 г.

Къде се крият хлебарките като светнем лампата?

Всеки, който се е срещал с хлебарка в дома си знае колко бързи могат да бъдат тези насекоми и сякаш изчезват за секунди в нищото щом светнем лампата. Някои от вас са чували, че щом са видели 1 -2 хлебарки у дома си вероятно има още доста такива скрити из дома им. Но къде се крият тези противни насекоми, как да ги намерим и унищожим?
Като за начало да започнем с това, че хлебарките не са активни през деня, а през нощта и при това не през цялата нощ, а само няколко часа от нея. През останалото време успешно се крият в пукнатини, цепнатини и навсякъде из дома ни. За това ако искаме да постигнем качествено унищожаване на хлебарките у дома ни трябва да разберем от къде излизат и кога точно през нощта. За съжаление хлебарката има способността така да свие плоското си тяло, че влезе и в най-тясната пукнатина или процеп. Често тези цепнатини са невидими за нас, защото са прекалено тесни или замърсени и не се виждат добре, но за хлебарките това са портите от тяхното общежитие към вашия дом. Тези пукнатини и цепнатини могат да се намират там, където се събира стената и тавана или стената и пода, може да е цепнатина в мебелите ви като холната секция или кухненските шкафове, съвсем малък луфт покрай канализационната тръба също им е достатъчен, а понякога дори се шмугват между фугите на плочките в банята и кухнята, които на нас ни изглеждат добре запълнени, но ако са слагани отдавна може да има малка цепнатина, която да е достатъчна за по-младите и все още дребни представители на тези насекоми. За това ви се струва, че като светнете лампата и хлебарките изчезват все едно във въздуха, а всъщност те се скриват веднага в тези цепнатини, които може да са невидими за вас, но са достатъчни за тях. За това когато ръсите с отрова за хлебарки не пропускайте и фугите между стената и пода както и при процепите или поръсете по ъглите на шкафовете в кухнята и хола. Разбира се по-добрия вариант е да смените плочките преди да се захванете с унищожаванена хлебарки София, за да сте сигурни, че няма празни пространства между плочките и стената и всички фуги са добре запълнени. Но освен по фугите хлебарките имат и други любими места неподозирани за мнозинството от хора това са електроуредите или по-точно кухините в тях. Хладилника може да е сигурно място за храната ви, но е и добро обиталище за хлебарките, които биват привлечени от топлината на компресора отзад на хладилника и под него. Същото се отнася и за готварската печка и всеки един друг електроуред. Тъй като няма как да уплътните тези уреди със силикон или друг материал както бихте направили с пукнатините, най-добре често ги забърсвайте от прах и ги помествайте, за да почистите под и около тях. Хлебарките обичат спокойствието и места, които не са често обезпокоявани от човека точно като такива зад и под големите електроуреди, които местим само при пролетно почистване.

Още едно любимо място са старите, натрупани вещи и вестници в килера или на балкона. Изобщо всяко място, което не се отваря, проветрява и почиства често е идеално място за размножаване и криене на хлебарките. Вашата любима библиотека пълна с много и стойностни книги също може да е идеалното свърталище за тези животинки, особено ако не забърсвате под и около всяка книга поне веднъж в седмицата, защото освен, че е закътано между книгите, те са направени почти изцяло от целулоза, която е част от хранителното меню на хлебарките. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар