вторник, 28 октомври 2014 г.

Как едно ястие да изглежда по скъпо?





Как едно ястие да изглежда по скъпо?

Не е тайна, че освен вкуса на една храна, силно влияние им и това как изглежда тя. Днес се правят различни проучвания и изследвания в тази насока.  Днес вече видни експерти са установили, че цветът и формата на приборите, които се използват също  влияят на начина, по който всички ние  възприемаме храната. Ако целта е да се  стимулира по – силно апетитът, то специалистите съветват да се избягва цветове като червеният. Освен ако самият интериор и качествен гранитогрес както и мебелите не са в този цвят и така съдовете биха допълнили този интериор и настроение. Доказано е, че в самият  начина, по който гледаме на всичко свързано с  яденето, участват много от нашите сетива. Вече не само вкусът и текстурата на консумираното са от важно  значение. Тук участват  и  ароматът и видът, в който е поднесено едно ястие.

Мозъкът възприема  храната още преди да е  влезнала в устата ни, и така предварително  си е създал преценка и нагласа за нея. Именно от там се  отразява като цяло хранителното ни преживяване. Затова ако планувате малко празненство у дома се постарайте чиниите да изглеждат добре подредени и чисти. Според учените, занимаващи се в тази сфера, червеният цвят е особено отблъскващ, тъй като  можело той  да се използва за поднасянето на ястия на онези, които трябвало да ограничат малко поемането на храна, но не и за хора, които са  с много ниско тегло. Тук вие сами  решавате дали ви действа вашият червен качествен теракотнапример или стол негативно и хапване по- малко, или това не ви пречи. Можете да си направите експеримент. Ако мястото ви за храна преобладава червеният цвят и използвате такива чинии, то ги сменете със светли и отидете в друга стая, така в продължение на една седмица записвайте какво количество храна поемате в едната стая и след това в другата. Изследователите също направили  няколко изследвания с помощта на прибори с различни цветове, различна форма, материя и тегло. Целта била да преценят влиянието им върху вкуса на доброволци. В заключение, установили, че  храната, която е  върху нож има по-солен вкус, отколкото ако се консумира с лъжица, вилица или дори  клечка за зъби. Друго, което открили, че ако едно ястие  е поема от лека пластмасова лъжица, то шансовете да изглежда по-скъпо да големи. Друго проучване е установило, че  топлият шоколад е по-вкусен, когато се сервира в леко оранжева чаша. Създайте у себе си умението да се чувствате комфортно, когато ядете всякаква храна независимо дали е по време на бизнес среща, без това да ви  пречи да се съсредоточи върху разговора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар