четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Изкуството на тайландския масаж

"Тайландски масаж" или "Тай йога масаж" е древна лечебна система, съчетаваща акупресура, индийски аюрведа принципи, и подпомагащи йога пози.  При традиционния тайландски масаж не се използват масла или лосиони. Получателят остава облечен по време на лечението. Има постоянен контакт на тялото между даващия и приемника, но  по-скоро е  триене на мускулите, тялото се компресира, изтегля, опъва и се залюлява. Реципиентът носи удобни дрехи и лежи върху постелка и матрак на пода. В Тайланд десетина човека могат да получават масаж едновременно в една голяма стая. Пациентът ще бъде сложен в различни йога пози и масажа ще бъде комбиниран с дълбоки статични и ритмични натиски. Има два основни варианта на лечебното изкуство: традиционна форма, която може да се намери най-вече в Тайланд, както и древна форма, която е по-често в Непал и Северна Индия. Въпреки, че двете форми си приличат, има различия, които се усещат от приемника. Древния тайландски масаж започва с медитация извършвана,  както от даващия, така  и  от приемника.
За основател на тайландския масаж се счита Shivago Komarpaj (ชีว โก มาร ภัจ จ์), за който в Пали будисткия канон се счита, че е бил лекар на Буда. Той е отбелязан в древни документи с неговите необикновени медицински умения и знанията му за лечение с билкови лекарства.
Всъщност, историята на тайландски масаж е по-сложна, отколкото е в  тази легенда. Тайландския масаж, както и Thai традиционната медицина (TTM) по-общо, е комбинация от влияния от индийски, китайски, Югоизточна Азия културни сфери, и традиции на медицината и техниката, а  както се практикува днес  вероятно е на 19-ти и век  със синтез на различни лечебни традиции от цяло ​​царство.  Дори и днес, има значителни различия в отделните региони на Тайланд и няма  нито една рутинна или теоретична рамка, която е общоприета сред лечителите.

Има различни стилове на тайландски масаж с ясни разграничения. Царският стил ( "rajasamnak") исторически се използвал само за лечение на аристокрацията и кралското семейство. Това е много кодифицирана стил с участието на акупресура върху специфични точки и ясно разграничение между даващия и приемника. Най-популярения стил ( "chalosiak") с неговите много регионални вариации, е това, което е по-известно като тайландски масаж. Налице е също традиционен регионален медицина стил, който се различава по съдържание и практика . Днес, тайландски масаж е един от клоновете на Thai традиционната медицина вече признати и регулирани от правителството и е широко смятан за медицинска дисциплина, използван за лечение на широк спектър от заболявания. От друга страна, тайландския масаж е също практикуван и преподаван от редица немедицински масажни техници . В Северна Америка и Европа, увеличаването на броя на практикуващите лекари и учители на тайландски масаж се появява през 1990година. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар