събота, 21 септември 2013 г.

Какво да правим при горски пожар



Какво да правим при горски пожар

Горските пожари нанасят много сериозни щети на околната  ни среда. Понеже  се разпространяват доста бързо и то на големи площи в пресечените местности и в повечето случаи труднодостъпни за противопожарните техники места. Ако  има сухо време, заедно с изсъхналата растителност и вятърът то се образуват  фактори, които бързо могат да усложнят пожарната обстановка, дори и да имате пожарогасители- ремонт след това, ако не се хване на момента трудно ще го спаси този малък уред и по-добре не се опитвайте. Характерно за този тип  горски пожари е това, че фронтът на пожара често променя своята посока. И точно поради това за ликвидирането им се изискват големи и значителни сили и всякакви средства. Пожарната статистика казва, че в поне  1 % от случаите на горски пожари , то те се причиняват от мълнии, а пък в останалите 99 на сто процента , причина за огнените и неприятни бедствия е била човешка небрежност. Трябва да знаем, че за да опазим зеленото богатство на страната си от пожари, то стриктно трябва да спазваме всякакъв  противопожарен ред в горите, които обичаме да посещаваме при почивка или по работа.
Друго важно  е да бъдем особено бдителни по отношение на мерките за нашата пожарна безопасност, като  трябва да сме както в гората, то така и в близост до  големи залесени площи. Красивата горска постеля от всякакви изсъхнали листа и треви е много леснозапалима дори от много  слаби източници на запалване , които са с краткотрайно действие като хвърлена кибритена клечка, с която може да стане голям и опасен пожар.
Също така и повишена пожарна опасност може да крие небрежното пушене, или къде си изхвърляте фаса, или клечката от кибрит отново. С това хвърляне на неугасени фасове може да доведе до  запалителния ефект на една бомба. Също та не изхвърляйте фасове си и от автомобилите, което за жалост се случва доста често, без да се замислят до какво може да доведе. Добре би било  да погледнете дали има нужда от поправка напожарогасител който стои в колата ви или в домът ви. Не бива да се изхвърлят и  стъклени бутилки, понеже  дефекти по тях могат да имат така нареченият  ефектът на лупа, което да доведе и до запалване на по -  сухи треви и растителните остатъци. Също така и всички моторни превозни средства, които навлизат във всякакви гори, трябва да са съоражени с искрогасители при нужда. За предпочитане и да не палите огън в гората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар