четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Растенията и светлината



Растенията и светлината
Важно е да знаете, че доброто осветление е важно през всичките сезони. Преди доста  време катлеите са били отглеждани в напълно и  дълбока сянка. Като по-късно нещата са се обърнали в една съвсем друга посока  и техният  девиз е бил -  осветяване до границата на изгарянето. Но все пак това не е много удобно и е естествено много от вас да предпочитат да не поставят растенията си под постоянната слънчева заплаха от изгаряне. Самите обгорени части от листата, както и самите  листа, където е  разрушен хлорофила, за жалост снижават ефективността на растенията. Знаете, че и през  горещите летни дни, ако имате захврълени по двора шишета или други лесно запалими предмети може да стане пожар от силните слънчеви лъчи и ако не сте направили поддръжка на пожарогасители на време, може да стане опасно не само за двора или цветята в него.
Трябва да се стараете да давате на растенията нужното им количество светлина и разбира се внимание. Това включва - засенчване при нужда, или да ги обърнете ако прекалено са се изкривили от светлината. По този начин ще поддържате добре  важния баланс , който е м/ у  светлината, влажността и температурата.
Важно е да знаете, че растенията, в повечето случаи  сами показват дали получават правилното количество светлина и при  добро осветление , то булбите са плътни, по - твърди,а самите им  листа са дебели и доста здрави, трябва да се обръща внимание и на  цветът им , който варира от средно до по - светло зелен.  Цъфтежът е главният ключ към разбирането на едно правилно осветяване. Хубаво е вкъщи да поддържамепожарогасители и всякаква друга техника, която би ни помогнала от силните слънчеви очи, ако се на лоши разбира се.  Недостатъчната светлина води  и до издължаване на ръста, понеже липсва нужната здравина. Много е важно, че за да  приемете от Слънцето това, което то дава, не само за растенията, но и за вас, трябва да имате отношение и към него - не само като към някакво физическо тяло, но и към съществата, които го населяват. И ако човек една година, всеки ден , посреща зазоряването и изгрева така, както трябва, то ще забележите голяма разлика в него. Слънцето е едно голямо и невероятно богатство, с което трябва да сме горди и да се научим да извличаме максималното от него. Климатът на Земята е едно уравнение, което е  с прекалено много неизвестни и за повечето неща едва ли ще открием отговори, което да ни показва бъдещето с някаква по -  минимална грешка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар