петък, 23 януари 2015 г.

Скандални проучвания със стволови клетки

Докато голяма част от учените, които изследват стволовите клетки го правят етично и чествно, има и такива случаи на измама в тази област. Такъв е случаят с южнокорейският учен Хван, който твърди, че е постигнал огромни резултати в изследванията на стволовите клетки. В действителност, обаче, твърденията му се оказват неверни и още през миналата гоина той беше осъден.
Сучаяят на скандалните проучвания започнал още през 2004 г., когато Хван и други изследватели от Националния университет в Сеул публикували резултати във виден научен весник. Те заявили, че са създали първият клониран човешки ембрион и са извлекли стволови клетки от него. Естествено техните твърдения предизвикали много вълнения и голям интерес. До преди това единствения етичен начин за извличане и съхранение на стволови клетки е от кръв на пъпна връв и плацента при раждане. Или даряване на пъпна връв ин плацента на обществени банки, които снабдяват учени и изследователи с необходимия биологичен материал за тестване на нови разработки. Когато Хванг и неговия екип от изследователи съобщили, че са намерили начин за създаване на човешки ембрионални стволови клетки, които да отговарят генетично на пациента. За много хора това е вълнуваща новина, защото това означава, че пациента няма да изпита имунологично отхвърляне на стволовите клетки.


След тези твърдения в публичното пространство се появили редица въпроси. В същото време започнали изследвания за автентичността на резултатите на Хван. В крайна сметка комитета водещ това изследване стига до откритието, че резултатите на Хван и неговия екип са фалшифицирани. Правителството на Южна Корея е забранил на Хван да се занимава с изследвания върху стволовиклетки. Скоро след това Хван бил обявен за виновен и осъден за измама и присвояване на милиони за целта на изследването. Той също понесъл още обвинения, включително и за закупуване на човешки яйцеклетки с изследователска цел, което е грубо нарушение на корейските закони. Въпреки, че Хван накрая признал, че данните били фалшиви и той ги подправил, той също твърдял, че друг учен го подвел в това иследване със стволови банки. След опит с продължителност три години, първоначалната присъда срещу Хван била свалена. Съдиата казал, че не е за вярване, че Хванг се е опитал да измами донор просто за финансиране на проекта и без намерение да го използва за истински изследователски цели. Хван, обаче е осъден за присвояване на финансиране за научни цели и за закупуване на човешки яйцеклетки. Въпреки, че прокурорите поискаха от съда присъда с лишаване от свобода, съдията му присъди само условна присъда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар