вторник, 3 февруари 2015 г.

Каква е българската възрожденска къща?




Каква е българската възрожденска къща?
Има три етапа, които са подчинени на периодизацията и  развитието на този тип възрожденски къщи. Първият е от края на 18  до 30-те години на 19 век. Вторият етап е от 30-те години на 19  до 60-те години на19  век и третият етап  от 60-те години на 19  век до Освобождението през 1878 година. Сега ще разгледаме етап по етап развитието на къщата през Възрождението:
Първи етап:  къщата е по- често срещана    в планинските райони, в по -  процъфтяващите български селища.
Вторият етап:  той е по – кратък път първият и при него  в стилово отношение се появяват  разнообразни  и разнородни модели. Развива се  културното и стопанското средище в българските земи. Тогава Пловдив става важна част от земите ни.  Започва да се развива цялостното конструктивно начало на ранната възрожденска къща. Тя става отражение на самочувствието на българска буржоазия, която постепенно се създава. За направата на къщи е важно да имат стабилни основи да се използват бетонови изделия, които да дадат здравина. Постепенно хората изпитват нужда от по голямо пространство и жилищата  се обогатява и с повече помещения, които са сравнително  по-просторни и хигиенични.
През третия етап: който е  най-кратък, възрожденската къща се развива  предимно в две  посоки. Появява се  симетрична къща.  В средата на 19  век от Запад започва да прониква  И класицизмът. Той започва   да се прилага  при външната декорация на сградите.  Традиционната българска селска къща и до ден днешен е от камък. Силно отличаващи се на първият етаж  камък, а на вторият  дървена конструкция. Днес се опитват да се реставрират  старите къщи. Целта е максимално   да се запази духа на българската възрожденска къща. Макар и да има модерни ламиниран паркет и всякакви модерни мебели, важно е да се запази фасадата, за да могат и следващите поколение да се докоснат до тях и да оценят всичко, което имаме. През 20-ти век къщите са предимно тухлени.  През 21-ви век навлизат и дървените къщи, които са по американски образец.  Къщите са неподвижни и остават на мястото на което са построени. Освен тези, които са  - къщи на колела, като фургоните. Били ли сте в град като Пловдив? Обичате ли старите възрожденски къщи? Те дават енергия и ни припомнят кои са корените ни. Бихте ли живели в такава къща?

Няма коментари:

Публикуване на коментар